More Income For Malaysians

MLM? Bagaimana anda boleh berjaya dengannya! (Bahagian 1)

Posted on: April 29, 2009

Anda sering mendengar tanggapan dan rungutan dari kalangan rakan anda yang ingin dan telah menceburkan diri dengan MLM.  Anda seharusnya tidak terperanjat

 

Namun ia adalah bukan sesuatu yang asing lagi aneh, bahawa ramai orang boleh membawa dirinya untuk mempelajari sesuatu yang mereka tidak tahu. Belajar cara memandu kenderan, belajar memasak, belajar bagaimana untuk menjahit adalah contoh orang yang mempunyai keterampilan.

 

Lalu mengapa ramai orang sering jadi takut untuk menyertai MLM? Mungkin, jawabannya terletak pada persaan “takut akan penolakan”.  Anda mungkin tidak gusar dan takut tidak dapat belajar cara menjual, tetapi menjadi takut ditolak oleh rakan dan bakal pelanggan. Prasangka ini menjadikan anda tidak mengorak langkah positif untuk ke arah kejayaan.

 

Hari ini, marilah kita mencuba untuk mengkaji alasan pertama.

 

a) takut ditolak

Jika anda berpikir tentang hal ini secara mendalam, kita sering mengatakan “tidak” kepada orang lain. Kita sering menyatakan tidak kepada kenalan kita, atau orang yang tidak kita kenali seperti peminta sedekah, pemungut derma atau jurujual di pasaraya.

 

Dalam hal berkata “tidak” kepada orang-orang yang kita kenali, mungkin ada perasaan yang bersalah, tetapi sangat jarang terjadi di kalangan yang kita tidak kenali. Setelah anda berkata “tidak”, anda tidak duduk dan berpikir tentang ungkapan anda tadi secara mendalam. Malah anda akan melupakannya.

 

Oleh itu mengatakan “tidak” bukanlah persoalan yang terlalu besar.  Tetapi bagaimana pula kepada yang menerima jawapan “tidak” itu merasakannya?  Adakah anda fikir mereka akan merana?  Jika itu yang anda fikirkan tentulah setiap kali anda berkunjung ke pasaraya anda akan bertemu dengan jurual yang berbza di setiap kali kunjungan anda.  Tetapi ini bukan yang berlaku, sebaliknya mereka tetap disana. Kita harus melihat berbagai jurujual bekerja setiap hari di setiap kedai atau pasaraya.  Benar, yang lebih sensitif di antara kita mungkin merasa sakit hati atau tersinggung tetapi jarang benar mereka sedih dan khuatir tentang penolakan dari hari ke hari.

 

Saya yakin dalan setiap kes bila anda terasa “ditolak”, teman-teman anda akan menasihati anda supaya melupakannya.   

 

Jadi tiada sesiapa pun harus berasa khuatir tentang ditolak dalam penjualan. Anda juga sesekali jangan berasa khuatir!  Dalam setiap penjualan, kita harus siap akan berlaku penolakan. Lagipun pilihannya ialah untuk membeli atau tidak membeli. Sama seperti kita membuat pilihan jika kita berada dalam kedudukan seperti mereka. Mengapa anda berasa khuatir jika ia membuat pilihan untuk tidak membeli?

Anda telah jelas bahawa berkata “tidak” untuk menerima sebarang tawaran bukannya persoalan besar. Jadi  begitu juga jika anda menerima ungkapan “tidak”.  Ianya hanya bermain diminda anda.

 

Sebenarnya ada teknik yang membuat setiap penolakan adalah sesuatu yang menguntungkan!

 

Sementara itu, untuk yang berminat, saya mempunyai satu kesempatan untuk anda mengorak langkah dalam usahaniaga ini.  Ianya telah berlaku kepada saya, anda juga akan mengalaminya. Hantarkan nama, alamat, nombor telefon dan waktu yang sesuai untuk saya menghubungi anda kepada alamat email ini; more.income28@gmail.com 

 

Terima kasih kerana membaca tulisan ini.

 

Salam dari teman anda.

mamadou

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

April 2009
M T W T F S S
« Mar   May »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Advertisements
%d bloggers like this: